All about my photos part 2


Ćao! Kao što sam obećala juče, u nastavku ćemo pričati o nastanku mojih fotografija, pri čemu ću se fokusirati na ove koje ste mogli da vidite na blogu za sve ovo vreme jer su one svima vidljive i dostupne.

Najpre da priznam da više volim da sam iza kamere nego ispred. Ne umem da poziram, ukočim se, bude mi neprijatno, imam osećaj da treba da se smejem na silu da ne bih ispala preozbiljna i mrgud... Zašto se onda uopšte slikam? Upravo zbog toga. Bilo mi je mnogo nezgodnije u početku, dosad sam se već malo oslobodila, ali to i dalje nije to. Drugi razlog je taj što želim da imam i svoje fotografije, a ne samo drugih ljudi, predmeta, prirode itd. Većinu fotografija napravio je moj suprug koji i nije vičan tome. Više puta sam morala da ga upozorim da se primakne, odmakne, da mi ne odseče noge i slično. Njemu odlično idu mnoge stvari, ali fotografija očigledno ne spada u njih. Zbog toga više volim kada sam ja ta koja fotografiše, pa često pravim slike prirode, raznih objekata i detalja, članova svoje porodice, kao i svog psa (kad miruje dovoljno dugo, što se retko dešava :-)) 

Kada je reč o obradi slika, uglavnom ih malo posvetlim i to bude sve. Ponekad pojačam kontrast, s kojim treba paziti jer ume da istakne nezgodne detalje tj. da ih potamni npr. fleke na odeći, podočnjake, razmazanu šminku i slično. Dva-tri puta mi se desilo da imam neku bubuljicu na licu, pa sam je obrisala pomoću Repair Tool-a. I jednom sam se slikala u parku, pa sam obrisala smeće koje je bilo razbacano okolo :D
Sve u svemu, ne volim previše obrađene fotografije, trudim se da budu što realnije i približnije originalu, sem povremeno kad sam raspoložena za igranje s efektima. Ne volim da menjam programe za rad i kad otkrijem neki, držim ga se k'o pijan plota jer me često mrzi da se prebacujem na novi program i čekam da se uhodam u njemu. Npr. kada na fotografije dodajem slova ili stikere, to radim na PicMonkey onlajn sajtu za editovanje. Verovatno se u međuvremeno pojavilo mnoštvo novih besplatnih aplikacija, ali ja se držim majmuna ;-)

Vodene žigove iliti watermarks nemam jer ni ja ne volim da ih vidim na drugim blogovima, smatram da mnogo kvare izgled fotografija. Ipak, shvatam da su u nekim slučajevima neophodni jer se slike masovno kradu, odnosno uzimaju bez autorovog odobrenja i predstavljaju kao svoje. To se i meni desilo pre par meseci, kada je moja sestra otišla na jedan sajt koji se bavi prodajom vaučera za razne usluge, kupovinu predmeta itd. Ona je prepoznala fotografiju našeg frižidera po kome su zakačeni mnogobrojni magneti (taj stari post možete videti OVDE) i ta fotografija je stajala ispod oglasa za narudžbine i izradu svih vrsta magneta po želji kupca. Nazvala je dotičnu firmu i rekla im  da su preuzeli tuđu sliku, na šta su oni odgovorili: ''Jao, nismo znali, mi smo tu sliku našli na Guglu i svidela nam se. Ako vam smeta, skinućemo je.'' Sestra mi je prenela taj razgovor i ja sam rekla da nije bitno, neka im ta slika jer nije ništa važno. Međutim, tek sam kasnije otišla na dotični sajt i videla da su oni stavili svoj logo preko moje slike! To me je veoma naljutilo, ali pošto smo im već bili rekli da ne moraju da sklanjaju tu sliku, nisam htela nešto da preduzimam. Ipak, pratiću ubuduće taj sajt i reagovati čim primetim da su se opet ''poslužili'' mojim radom, ukoliko se to desi. Ko zna koliko ovakvih primera ima, a za koje nikada ne saznamo. Sada imam jedno pitanje za vas: Da li se, i kako štitite od ovakvih stvari? 

Većina fotografija na mom blogu, možda 95% su moje. Imam nekoliko ranijih postova (Inspiration, zatim modni u kojima predstavljam nove kolekcije pojedinih kreatora i Blogs I love rubriku u kojoj sam kačila slike preuzete s tuđih blogova za koje sam napisala nazive i stavila linkove). Mislim da nije strašno uzeti povremeno neku sliku, ali pri tome treba napisati da ona nije vaša svojina, navesti izvor ukoliko ga znate i, naravno, ne stavljati svoj watermark na nju (!).

Ovo su, ukratko, moja dosadašnja iskustva na ovu temu. Svakako bih volela da unapredim kvalitet fotografija jer je to najbitnija stavka u izgledu i sadržaju bloga, ali se to ne može promeniti dok se ne promeni sam aparat. Dotad ću se truditi da više i češće pišem ovde, i naravno, fotografišem lepe stvari koje bih podelila sa vama.

Hvala na čitanju ❤︎

Коментари

  1. I evo serije postova, kao da sam ih ja poručila :D.
    I ja radije volim da budem iza objektiva. Vrlo retko se opustim kada me neko drugi fotografiše, čak i kada je u putanju profesionalni fotograf. Mislim da je poziranje umetnost za sebe, a u velikoj meri je i stvar poverenja - bar u mom slučaju. Možda i zato što sam svesna da kada fotografišem druge ljude jurim izraz ili nešto čega ni oni sami nisu svesni - a to je na određeni način, razotkrivanje :).

    Što se tiče zaštite svojih fotografija na internetu, to je onako baš TEMA. Ali ukratko, možda ne bi trebalo tako olako da prepuštaš svoje fotografije u tuđe ruke, posebno ako već primetiš da ih neko uveliko eksploatiše. Traži odštetu i konsultuj nekog advokata koji ima iskustva na tom polju, za pravni savet.

    ОдговориИзбриши
  2. I meni se desilo da su slike "posuđene", tako da ipak stavljam žig, ali s druge strane, slika se malo obreže i opet smo na početku

    ОдговориИзбриши

Постави коментар