O januaru i kućnoj biblioteci

 

Ne pamtim kad mi je januar ovako brzo prošao - spadam u ljude kojima je to najduži mesec u godini i, iako se tokom praznika družim sa svojima, brzo se zasitim sedenja u kući i jedenja kolača i radujem se februaru koji je tek jedan korak od proleća. 

Skoro ceo mesec sam radila od kuće i imala više slobodnih dana nego obično (zbog praznika i porodične slave), ali nisam uspela da pozavršavam sve što sam planirala jer su mi ukućani bili bolešljivi, pa pomalo i ja i tako. 

Preselila sam svoju biblioteku, i, budući da su se police u prethodnoj godini dopunile, morala sam da presečem i odbacim neke knjige koje sam čuvala prethodnih godina. Mislim da ih više neću čitati, a ne želim da ih čuvam i da zbog njih nemam mesta za neke nove koje želim da pustim u svoj život. Kutija se dobrim delom napunila i nju ću ovih dana da odnesem za jednu donaciju. Prošle godine sam vam pokazala svoju kućnu biblioteku koju čini 5 polica (4 iste i jedna malo manja). Nisam stigla da ih poređam tako da dela istog autora/tematike budu uvek jedna do drugih, tako da ću se time pozabaviti tokom godišnjeg odmora. A možda je bolje da svakog dana pomalo sređujem i da kroz koju nedelju bude gotovo. Omiljeni deo su mi police sa fantastikom, a odvojila sam i tri donje police za dečje knjige koje mališani mogu da dohvate. Nisam kompletirala Sagu o Vešcu i ne znam šta čekam, a ostavila sam mesta i za nastavke Pesme leda i vatre (ako ih ikad dočekam), za Kosingasa i još ponešto. Pitam se šta li Skot Linč radi i vredi li da sakupljam i iščekujem njegov serijal. 


- ovo su knjige koje prosleđujem -


Htela sam da vam u petak pišem o Papinoj kćeri, poslednjoj knjizi koju sam pročitala, ali sam je dovršila tek juče. Duže vreme mi je bila na listi za čitanje i čula sam mnoge preporuke; nisam baš planirala da je kupim, ali sam je ulovila na nekoj akciji deset za hiljadu, pa zašto da ne. Ovo je nešto drugačiji istorijski roman o Bordžijama - u smislu stila i perspektive. Lukrecija je kći pape Rodriga Bordžije iliti Aleksandra VI i glavna junakinja ovog dela, koje je prikazuje u pozitivnom svetlu i samo se delimično naziru njeni propusti (kao što je napuštanje sopstvenog deteta). Vrlo pronicljivo i duhovito na mahove, osvežavajuće zbog glorifikacije Lukrecije koja je kroz istoriju uglavnom osporavana i stolećima na lošem glasu, ali Foov stil nije nešto što bih mogla da čitam u većim dozama. Ja volim više opisa i zadržavanja na portretisanju likova, slikovitost, vizuelizaciju. Papina kći na momente podseća na dramski tekst. Nisam očekivala Filipu Gregori i ne zanima me da čitam ko je šta jeo i obukao, ali bih volela više detalja. I u tom slučaju knjiga ne bi imala samo 220 strana.  Ponovo moram da pomenem roman Porodica Marija Puzoa koji mi se baš dopao, a koji se bavi Bordžijama, i koji se mnogo razlikuje od Kuma po kome je Puzo ostao upamćen. Lukrecija je ovde žrtva spleta okolnosti i nipošto proračunata kći svog oca. 

Nakon Dariove knjige, krećem sa Foletom i Stubovima zemlje, na koje je i Đorđe bacio oko i  već vidim da će biti otimačine. Čisto da se zna da sam ja prva rekla da hoću da ih čitam u februaru. Uzevši u ozbir obim pomenute knjige, nije verovatno da ću tokom narednog meseca stići da pročitam i nešto pored toga, tako da ne verujem da ću narednog petka moći da Vam pišem o knjizi, ali se možda nađe neka druga tema. 

Коментари

 1. "
  Great post! We would like to feature your post on Tropika Club too if that's possible?
  Tropika Club Deals is part of the Tropika Club ecosystem:

  Tropika Club Magazine – Get the latest scoops on beauty, grooming and wellness
  Tropika Club Deals – Search for the best voucher and coupon deals
  Tropika Club Bookings – Discover and book services at amazing off-peak discounts

  Tropika Club Magazine crafts and curates articles for the discerning male and female. We provide up-to-date articles on Beauty and Vogue for gals, and articles on Grooming and Style for guys. Supporting Tropika Club’s vision to bring the best beauty, wellness and fitness services to our visitors, we also have a review section on the best services and selections under Top Picks.
  "

  ОдговориИзбриши
 2. The best part of your articles that they have perfect Content Quality and Quantity. Do write something on Penta Head Microscope also. Honestly, you posses great Writing Skills.

  ОдговориИзбриши
 3. "Great post! We would like to feature your post on Tropika Club too if that's possible?
  Tropika Club Deals is part of the Tropika Club ecosystem:

  Tropika Club Magazine – Get the latest scoops on beauty, grooming and wellness
  Tropika Club Deals – Search for the best voucher and coupon deals
  Tropika Club Bookings – Discover and book services at amazing off-peak discounts

  Tropika Club Magazine crafts and curates articles for the discerning male and female. We provide up-to-date articles on Beauty and Vogue for gals, and articles on Grooming and Style for guys. Supporting Tropika Club’s vision to bring the best beauty, wellness and fitness services to our visitors, we also have a review section on the best services and selections under Top Picks. "

  ОдговориИзбриши

Постави коментар