Na ušću dveju reka ispod Avale


Moj plan da svakog meseca pročitam bar jednu knjigu domaćeg autora za sada funkcioniše. Ko zna, možda tokom maja uspem da dovršim i započeti ''Vračar'' Svetlane Velmar Janković. Međutim, knjiga Radivoja Bojičića se nekako ugurala preko reda i zato ćete ovog nedeljnog jutra čitati o njoj. Na poleđini korica piše da je ovo najduhovitiji roman o Beogradu i Beograđanima svih vremena, što zaista ne mogu da potvrdim (niti da poreknem), budući da sam ih vrlo malo pročitala, a znate već kako ti ljudi koji sastavljaju opise umeju da preteraju. 

Roman je pisan u formi razgovora između našeg pripovedača, koji se takođe zove Radivoje, i izvesne Džud, Amerikanke srpskog porekla. Džud je željna da sazna više o domovini svojih roditelja, tako da se obraća Radivoju za pomoć. On je više nego voljan da joj pruži potrebne informacije, tako da je ovaj dijalog zapravo više monolog jer nam Radivoje najpre ukratko prepričava istorijat Beograda, a zatim se zabavlja opisujući njegove stanovnike, često se šaleći na njihov račun. Saznaćete mnoštvo zanimljivih činjenica o srpskoj prestonici, iznetih na krajnje pristrasan način - što je normalno jer je ovo ipak roman, a ne istorijski udžbenik. Provešće vas Kalemegdanom, Skadarlijom, Ulicom Kneza Mihaila i još nekim istaknutim delovima grada, usput vam govoreći kako je Dorćol dobio ime, ko je tvorac Pobednika, pričaće vam o stradanju Narodne biblioteke, ponešto o enterijeru Kraljevskog dvora, kućama lopuža koje stanuju na Dedinju i svašta još. Većinu tih podataka možete naći i u drugim knjigama, ali ako volite neposredan i neformalan način pripovedanja, više će vam se dopasti Bojičićeva verzija. 

O izdanju: Dopada mi se - ćirilica, broširan povez, lepe korice, pristupačna cena (regularna cena je oko 600 dinara, a ja sam je tokom sniženja platila oko 450). Postoji još nekoliko knjiga iz ove edicije koje su delo drugih autora. Izdavač: Dereta.

Ocena: 🌟🌟🌟

Коментари

  1. Dopadaju mi se knjige na ovu temu,posebno Beograd ispod Beograda,sigurno sam ih desetak kupila na poklon,tako da preporucujem.Ovu cu taman uzeti za leto.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар