Šta sam gledala ovog leta

 Leto je vreme za razonodu i mozak-na-ispašu i većina nas tada sebi daje oduška, bilo po pitanju literature, bilo kinematografskih ostvarenja. Danas ću vam pomenuti 3 filma koja sam odgledala u skorije vreme (dakle u periodu jun/jul). Već sam vam pričala da u poslednjih godinu (i više dana) filmove najčešće gledam u bioskopu jer mi kod kuće uvek nešto iskrsne i nisam u situaciji da provedem 2 sata na miru i odgledam ceo film. Uvek odem u Ušće Cineplexx jer mi je najzgodnije, a biram projekcije utorkom jer je tada snižena cena karte i manja je gužva nego vikendom i ne volim kasne projekcije jer moram da se naspavam za posao, pa idem u intervalu 16-20h. Pročitala sam da će ova akcija trajati celog leta, pa iskoristite priliku. 

1. Klub ljubitelja knjiga


Book Club je priča o prijateljstvu 4 vremešne dame (Dajana Kiton, Džejn Fonda, Kendis Bergen i Meri Stinbergen), koje se redovno sastaju da bi diskutovale o pročitanoj knjizi. Naravno, tu postoji redosled, ne bi li svaka od njih imala priliku da izabere naslov za sledeći sastanak. Naša priča počinje kada jedna od njih predloži famoznih ''Pedeset nijansi sive'', pa se ostale u početku nećkaju, a onda prosto progutaju celu trilogiju. Odmah da vam kažem, ovde nije posvećeno mnogo vremena priči o knjigama, iako se film zove kako se zove, već njima ta okupljanja služe da se izjadaju o svojim ljubavnim životima i ispiju dve-tri boce vina. Pozdravljam činjenicu da ima sve više filmova čije glavne junakinje nisu dvadesetogodišnje lepotice, već se pruža šansa i starijoj gardi. Ipak, pitam se da li starije glumice odsad mogu računati jedino na komedije u kojima će zabavljati narod. Kako bilo, ovo je jedna zabavna letnja komedija koja će vas nasmejati, opustiit i uliti nadu da nikad nije kasno da nađete svog princa na belom konju, a i ako ga ne nađete, sjajno ćete se zabaviti s drugim momcima i, naravno, prijateljicama na koje uvek možete da računate. U muškim ulogama se pojavljuju Endi Garsija i Don Džonson; možda ima još neka poznata faca, ali ja znam za ovu dvojicu. 

2. Okeanovih 8

Ocean's 8 je svojevrstan omaž serijalu filmova koji je poznat po tome što je okupio sve velike zvezde na jednom mestu, a među njima se najviše istakao Džordž Kluni iliti Deni Oušn. Ovde u glavnoj ulozi imamo Denijevu sestru, Debi Oušn (Sandra Bulok), koja je poslednjih 5 godina provela u zatvoru i sad je najzad ponovo slobodna i već planira veeeliku pljačku. Naravno, za taj poduhvat mora najpre da okupi proverenu ekipu i postara se da sve prođe kao podmazano. Film koji se ni po čemu ne izdvaja od ostalih filmova o Oušnu, izuzev što su ovde u glavnim ulogama isključivo žene, i to je lepo probrano da ima i belih (Kejt Blanšet, Helena Bonam Karter), i crnkinja (Rijana), jedna smeđa (Mindi Kejling) i Azijatkinja. Tu je i priglupa glumica Dafni Kluger (En Hatavej) koja, ne znajući, postaje ključni pion u operaciji pljačke muzeja. Po mom mišljenju, gledljiv i dinamičan film za izlazak s drugaricama, kome prosek kvare ''američke fore'', kako ih ja nazivam. 



3. Udruženje ljubitelja knjiga i pite ljuskuše
(The Guernsey literary and potato peel society)


Najpre sam, po preporuci, pre nekoliko godina pročitala knjigu (kod nas poodavno objavljenu i izdanju Lagune) i naravno da sam bila voljna da pogledam i filmsku verziju. Engleska, period neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata - znala sam da ću uživati u ambijentu i kostimima iz ere Herkula Poaroa. Džulijet Ešton, mlada spisateljica u usponu, upušta se u pisanu korespondenciju s nepoznatim čovekom, Dosijem Adamsom, pasioniranim čitaocem i svedokom ratnih godina na ostrvcetu Gernsiju. U ulozi Džulijet je mlada glumica koju sam ovde prvi put videla, Lili Džejms (vrlo lepa) i Majkl Husman (ako se tako izgovara prezime) aka Dario Naharis br.2  iz Igre prestola. Dakle, Dosi i Džulijet razvijaju prisnu prepisku u kojoj joj on, između ostalog, piše o Udruženju ljubitelja knjiga i pite ljuskuše (ljuskuša je pita napravljena isključivo od krompira i bila je jedna od glavnih namirnica za preživljavanje tokom rata) - Džulijet je toliko zainteresovana da odlazi na ostrvo Gernsi ne bi li upoznala članove Udruženja i intervjuisala ih za knjigu koju planira da napiše. Fin jedan film koji bih preporučila svakom ljubitelju engleskog retro stila i ambijenta. 

p.s.Neke ranije filmske preporuke možete naći OVDE 

Коментари

  1. Gledala sam i ja Ocean's 8 i takodje bih preporucila film za neko opustanje i zabavu sa drugaricama :)
    Ovaj prvi i treci nisam gledala, ali si me zainteresovala za njih.
    Preporucila bih ti da odgedas Mamma mia 2, ima ga u bioskopima...pravi letnji film, divna muzika, meni je bas prijao :)
    Veliki pozdrav Aleks! ❤

    ОдговориИзбриши
  2. "..ljubitelju engleskog retro stila i ambijenta", uteftereno. Gledam danas, da od ove sparine bude bar neke vajde. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Drago mi je da si uzivala u filmovima. :) Nisam gledala nijedan od ovih a najvise me privlaci treci, tako da cu ga sigurno gledati. Ja u bioskop idem samo kada ima ko da mi cuva dete, pa sam u zadnje dve nedelje isla dvaput. Gledala sam Antmena i Osu i, Mamma Mia 2. Oba su odlicna, a zadnji je posebno vedar i optimistican. :D Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja dete ''uvalim'' mužu, pa odem s drugaricom/drugaricama. Kad sam kod kuće, nema šanse da išta odgledam jer me svi živi cimaju. Zmači, Mamma Mia obavezno :-)

      Избриши
  4. Hvala na preporukama!:) Znam za ovu treću knjigu, dugo već planiram da je pročitam, nisam znala da je snimljen i film. Obavezno stavljam na spisak! I prvi mi se dopada, generalno volim taj tip priča. O ovoj feminstičkoj verziji "Oceans 11" nisam čula ništa baš pohvalno, pa preskačem, mada obožavam Sandru, Kejt i Helenu. Mnogo mi se dopadaju tvoji prikazi.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар