3xTriler


''Pariska osveta'' delo je Stiva Berija i, ako ne grešim, čini deo serijala o Kotonu Malonu, nekadašnjem agentu Tajne službe, zajedno s brojnim drugim naslovima, poput Aleksandrijske veze, Venecijanske izdaje, Kraljevske prevare i, ok, shvatili ste šablon. Pretpostavljam da se u svakoj od njih bavi drugom teorijom zavere i podseća me na razvodnjenog Dena Brauna. U Pariskoj osveti, konkretno, reč je o Napoleonovom izgubljenom blagu koje je poharao iz Egipta. Sve bi ovo bilo gubljenje vremena da nije zanimljivih opservacija na temu ratova - kakva je priroda rata, zašto uopšte postoji, pomenuo je čak i raspad Jugoslavije, potkačio Rotšildove i istresao neke informacije o najčuvenijem Korzikancu. Kraj me je iznervirao jer je opisan u maniru akcionog trilera, verovatno da bi se postigao filmski dramatični efekat: napiše 2 rečenice, neko izvadi pištolj. Pauza i prebacivanje na drugu scenu. Neko trči da spasi sebe/Evropu/svet, iznenada se nešto desi i sleduje prekid scene. I sve tako iscepkano, mic po mic. Ne. Sviđa. Mi. Se. Vidite kako je iritantno? Rezime: Ovo je prihvatljivo kao štivo za letnji odmor i više je za dečake. 

Harlan Koben je svojevremeno doživeo pravu ekspanziju kod nas, a vidim da se i dalje objavljuje - meni je izmicao sve ove godine, a nikad se i nisam suviše trudila da ga se dočepam, tako da je tek sad došao na red. Rekla sam vam već da nemam običaj da kupujem trilere (sem ako nisu na nekoj ultrapovoljnoj rasprodaji), i ove o kojima vam pišem danas sam pozajmila ili dobila. ''Šuma'' je priča o nerasvetljenom ubistvu četvoro tinejdžera koji su provodili leto u kampu i koji su se jedne noći iskrali do obližnje šume i nikada se nisu vratili živi.  Pol Kopland je okružni tužilac nad čijim životom lebdi senka zbog davnašnjeg nestanka njegove sestre, Kamile - ona je bila jedna od pomenutih četvoro tinejdžera, ali njeno telo nikada nije pronađeno. Dvadeset godina nakon tog događaja, na površinu izbijaju novi dokazi i Pol ponovo stupa u kontakt s nekadašnjom devojkom, Lusi, koja je profesor psihologije na univerzitetu i takođe je umešana u taj stari slučaj. Šta se zaista desilo u šumi? Ovo je roman koji se brzo čita i koji bih svrstala u najprosečniji mogući triler. Dovoljno je da ne otpišem Kobena kada mi zatreba ovakav vid razonode, a nedovoljno da se oduševim i preporučim je svima. 

''Rođen da ubije'' (The fourth monkey, J. D. Barker) poslednji je i najnoviji u današnjoj postavci. Detektiv Sem Porter zadužen je za slučaj serijskih ubistava devojaka u Čikagu. Poslednja oteta devojka kći je vrlo uticajnog poslovnog čoveka i policija daje sve od sebe da je pronađe pre nego što bude kasno. U romanu se smenjuju sekvence sa Semom, zatim je tu utamničena i prestravljena devojka koja se obrela u mraku i iščekuje svoj kraj, a najintrigantniji deo je verovatno dnevnik ubice u kom su opisani događaji iz njegovog detinjstva. Odrastao je u naoko prosečnoj, a iznutra poremećenoj porodici u koju se savršeno uklopio. Ja nisam pogodila ko je ubica, a autor je ostavio mesta za nastavak, koji je u inostrantsvu već izašao. Bolesna postavka od koje ubica kreće je ne čini zlo, a zasniva je na mudrim majmunima iz japanske tradicije - Mizaru, koji pokriva svoje oči ne želeći da vidi zlo, Kikazaru, koji pokriva uši ne želeći da čuje zlo i Ivazaru, koji pokriva svoja usta, ne želeći da govori zlo. Nepoznati ubica dodaje četvrtog majmuna - ne čini zlo, i to objašnjava originalni naslov knjige (nastavak se zove The fifth to die). Ima nekih scena koje su za mene previše (seckanje ljudi na komade, na primer), ali u celini pristojan triler koji će većina ljubitelja sa zadovoljstvom progutati. I tražiti još. 

Коментари

  1. Draga Aleksandra, junski bogovi su zaista bili zanimljivi. "Smirila" si mi savest zbog ponovnog čitanja laganica, tipa Sofi Kinsele. Leto je i samo imam jednu želju, da se izvrnem na nekoj plaži uz ohladjenu lubenicu.
    I ja sam u euforiji zbog otvaranja Narodnog muzeja, ali kako nisam iz Beograda, pričekaću jesen, da prodju gužve, i onda polako razgledam postavku.
    A, do tada se nadam da ćeš nam ti već objaviti neki blog o svojoj poseti, pošto sam primetila da pratiš kulturna dešavanja u našem "belom gradu". Pozz, sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Helena (mnogo mi se sviđa to ime). Ja preko leta uglavnom čitam nešto laganije (povremeno ubacim i neki klasik kad se zasitim), a od sredine avgusta ću se pozabaviti ozbiljnijim autorima.
      I ja ću pričekati jesen za posetu Muzeju, ne žuri mi se toliko da bih se gurala, a i bila sam pre koju godinu u jednom krilu zgrade. U ovom trenutku bih radije otputovala na more, isto kao ti :-)

      Избриши
  2. Primetila sam u biblioteci da su Beri i Koben izuzetno traženi, ali nikada ih nisam pozajmila, uvek iskrsne nešto zanimljivije i preče. Zato, hvala na odličnim prikazima, ovako barem znam da li je vredno utrošenog vremena. Ali, kad smo već kod trilera, moram da podelim sa tobom svoje ushićenje najnovijim "otkrićem", tim veće što ja nisam neki poznavalac ni ljubielj samog žanra - Ju Nesbe!:)
    Posle godina slušanja svih hvalospeva, odlučim ja napokon da vidim po čemu je Norvežanin tako poseban, a bogami i neuhvatljiv u pozajmnom odeljenju. Prva knjiga koju sam uzela, ujedno i početak serijala o Hariju Huleu, "Slepi miš", nije mi bila nešto (i pored naslova!). Ali, zato već sledeća, "Crvendać", prikovala me za stranice, dok sam "Policiju" pre neki dan "slistila" skoro u dahu. Od mene OGROMNA PREPORUKA za Nesebea!:)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар