The careful use of compliments


Četvrta knjiga u serijalu o Izabel Dalhusi (zvaničan nazov je The Sunday Philosophy Club series) donosi nam neke nove događaje, nove misterije i nove dileme. Izabel, koja je na samom kraju prethodnog dela obznanila da je u drugom stanju, ovde je majka tromesečnog deteta i u nekonvencionalnoj je, ali srećnoj vezi sa bebinim ocem, Džejmijem. 

Na poslovnom planu doživljava žestok udarac kada joj iz vedra neba saopštavaju da je smenjena sa mesta glavnog urednika Revije za primenjenu etiku, časopis koji je godinama uređivala sa mnogo ljubavi i predanosti i čijoj je čitanosti u znatnoj meri doprinela. Kako će izaći na kraj sa tom promenom, pročitajte sami. 

Kao ljubiteljka i pokroviteljska umetnosti, Izabel se na svoju ruku upušta u malo istraživanje, koje se tiče Endrua Mekinisa, škotskog slikara koji je postao cenjen tek kada se udavio. Gaji sumnju da su se na tržištu pojavili falsifikati njegovih slika i crv sumnje joj ne da mira, te odlazi na ostrvo Džura na kome je Mekinis boravio, u pokušaju da razotkrije odgovornog za nova ''Mekinisova'' dela koja su se pojavila na tržištu. 


Mekol Smit nam još jednom pokazuje svoje umeće da ni od čega napravi priču u kojoj možete uživati tokom lenjog kišnog popodneva - umešno kombinujući trunčicu zagonetke, prstohvat filozofije, šaku škotskog karaktera i tek nagoveštaj romanse. 

📖

Baksuz je, čist baksuz kad se zaljubiš u pogrešnu osobu. Ljudima se to stalno dešava; zaljube se u nekog koga iz ovog ili onog razloga ne mogu imati. I potom služe svoju kaznu, kaznu koja se sastoji od neuzvraćene, nemoguće ljubavi i koja može trajati godinama, bez izgleda na pomilovanje zbog dobrog vladanja. 

***
Orvel: on je kažnjavao sebe, pomisli ona, zureći u košmare i potom pišući o njima. ''Da'', odvratila je, ''obrnuo je redosled brojeva da bi dobio 1984, koja se tada zacelo doimala kao vrlo daleka budućnost. A onda, kad je 1984. stvarno došla, uopšte nije bila tako loša. Mogla bi se čak navati lepim vremenima, u poređenju s onim što se danas dešava.'' 

***
Svima nam je potrebno da volimo. Svako se može zaljubiti u nekog ili nešto; ljubavi je potreban objekt, to je sve. 

Коментари

Постави коментар