Lazar na dvoru kralja Dušana


Vreme je da se malo okrenem domaćem stvaralaštvu - danas vam donosim utiske o jednoj knjizi iz edicije Život srpskih srednjovekovnih vladara. Moj izbor je pao na ''Lazar na dvoru kralja Dušana'', a ova pčelica u uglu slike znači da je u pitanju knjiga za decu. 

Po naslovu bi se dalo pretpostaviti da se radnja romana uglavnom vrti oko Lazara, međutim, nije tako. Lazar je samo jedan od likova, doduše hiperbolično prikazan kao najmudriiji, iako dete. Rame uz rame, čitamo o najvećim srpskim velikašima poput Dušana Silnog, Vukašina Mrnjavčevića, vojvode Jovana Olivera. Knjiga je izdeljena na mnogo kratkih poglavlja, nema mnogo opisa i brzo se čita. Lazar svojom visprenošću uspeva da razreši nestanke, odnosno otmice dubrovačke dece, pokazuje sposobnosti velikog vojskovođe i hladnokrvnu razboritost u odsudnim časovima. Svakako deluje preuveličano i nerealno, ali takve su knjige o junacima. Dopada mi se ideja da mlađi čitaoci kroz ovaj serijal saznaju više o srednjovekovnoj Srbiji i istaknutim ličnostima naše istorije - kad već možemo da čitamo tolike romane o izmišljenim junacima, možemo i o stvarnim ljudima. 

Sled istorijskih događaja je malo izmenjen, a autor Slobodan Stanišić je u napomeni na kraju knjige naveo razloge zbog kojih se odlučio na takav potez. Knjiga završava rođenjem dugo željenog naslednika cara Dušana i carice Jelene, Uroša. 

O izdanju: Edicija zasad broji 9 naslova; knjige nisu obimne, štampane su na recikliranom papiru, poglavlja su ukrašena vinjetama - ukratko, dopadljivo. Premda nema gornje granice starosti čitaoca, rekla bih da je ipak više za mlađu publiku, osnovnoškolski uzrast, i da nama starijima treba nešto malo drugačije. Ukoliko moj sin, kad malo poraste, pokaže interesovanje za istorijske romane, kupiću mu celu kolekciju. Izdavač: Vulkan.

📖

Dušan je danima neraspoložen. Po namršenom licu i mutnom pogledu vidi se da mu misli lutaju ko zna kud. Tako je i krenuo u pohod bez čvrste želje da osvaja, već s namerom da odagna tmurno raspoloženje. Ispostavilo se da je, uz svu mrzovolju, koja po pravilu: kakav kralj - takva i vojska, zahvati sve do poslednjeg borca, pohod bio uspešan. Tukući se bezvoljno, gotovo ćutke, osvojiše nekoliko vizantijskih gradova. U povratku, na putu koji prolazi ispod Soluna, despot Jovan Oliver, koji je uvek jahao s Dušanove desne strane, promrmlja: ''Ovaj bi grad trebalo već jednom osvojiti.''

***

Stari kraljevski dvor u Nerodimlju bio je, do poslednje kule, raskošno ukrašen. Drugo se ne bi moglo ni očekivati, pošto se slavilo rođenje kraljevog sina, naslednika krune. Cela Srbija radosno dočeka srećni događaj, pošto je Dušanov naslednik obećavao nastavak moći, slave i bogatstva, ukratko, da i dalje bude ovako kako je sad.

Коментари

  1. Preslatka edicija i odličan način da se dečica upoznaju sa našom istorijom.:) Kada sam ja bila klinka, srpsku epiku su uglavnom pratili neki tmurni crteži, poprilično jezivi, ali zato je npr. grčka mitologija bila uvek prelepo ilustrovana i samim tim sa više radosti prihvatana. Ovo je stvarno sjajan potez izdavača.
    P.S. Ako se ne varam, "Pčelica" je objavila nešto slično, možda baš isti ovaj komplet, takođe Stanišićevih knjiga, dobili su i nagradu Sajma pre neku godinu?

    ОдговориИзбриши
  2. Da, da, ima i Pčelica Stanišićeve knjige, doduše, ne znam da li baš ove ili s drugim ličnostima srpske istorije. Svakako je lepa ideja (i realizacija).

    ОдговориИзбриши

Постави коментар