The English Assasin

S vremena na vreme (ne baš često) volim da pročitam i knjigu koja se vrlo lako može zamisliti kao film i koja svojim stilom i sadržajem više priliči pomenutoj sedmoj umetnosti nego književnosti. Takav je Engleski asasin, akcioni triler Danijela Silve. 

Naslov originala: The English Assasin / Daniel Silva 

O likovima i zapletu: Švajcarski bankar Augustus Rolf ubijen je u svojoj vili u Cirihu, a njegova neprocenjiva zbirka umetničkih slika je nestala. Gabrijel Alon, izraelski agent i restaurator umetničkih slika (? 2u1) istražuje njegovu smrt. Sam Gabrijel se kao nosilac radnje romana pojavljuje i u jednoj knjizi izdatoj pre Engleskog asasina, The Kill Artist,  i zamišljen je kao bivši izraelski špijun koji želi da se oslobodi okova prethodnog života, ali biva primoran da se opet suoči sa svetom špijunaže. I dalje doživljava flešbekove kobne noći u Beču, kada je pod auto njegove žene Lee podmetnuta bomba. Sin je stradao, a supruga završila u ustanovi za mentalno obolele, što Alon sebi ne može da oprosti. 

Iako se priča odvija širom Evrope (Pariz, Italija, Portugal, Korzika), početak i kraj su smešteni u Švajcarsku, što je na neki način zaokružuje. Zanimljiva pripovest o poreklu bogatstva Švajcarske, zemlje-trezora. ''Prikrivanje prošlosti je tradicija u Švajcarskoj''. Provlači se i motiv sukoba Jevreja i Palestinaca. 

Spojler: Engleski asasin nije među glavnim likovima romana; čak se ispostavlja da i nije izvršio sva ubistva u romanu kao što čitalac isprva pomisli.

Zaključak: Prava ''filmska'' knjiga, sa mnoštvom naivnih preokreta. Mene je podsetila na umivenu verziju Sidnija Šeldona. Provela sam prijatno kišno popodne uz nju i popila dve čaše vina koje su, možda, doprinele povoljnom opštem utisku. 

Коментари