The Sunday Philosophy Club


Kišna jesen je idealna prilika da se otisnete u svet romana smeštenih u Britaniju, u današnjem slučaju u uređeni Edinburg, kulturno središte Škotske, a i šire. Aleksandar Mekol Smit zamislio je, a potom i realizovao serijal o Izabel Dalhusi, filozofkinji i urednici Revije za primenjenu etiku, koja se u svakom romanu bavi određenim moralnim pitanjima i normama. Do sada je objavljeno 12 knjiga čija je glavna junakinja Izabel, a ovo je prva u nizu. 

O zapletu i likovima: Izabel provodi mirno veče na koncertu klasične muzike dok u jednom trenutku ne ugleda mladog čoveka kako pada sa galerije na tlo i umire. Smrt je proglašena nesrećnim slučajem, međutim, Izabel oseća da se tu krije nešto više i, budući da ima viška slobodnog vremena, odlučuje da istraži da li je mladić imao neprijatelja koji je poželeo da ga ukloni, da nije u pitanju samoubistvo ili je, pak, u pitanju zaista nesrećan slučaj. Od stalnih likova tu su i Izabelina sestričina Ket, zbunjena devojka koja vodi prodavnicu delikatesa, njen stidljivi pomoćnik Edi, kao i njen bivši (ostavljeni) dečko Džejmi, jedan pitom i zgodan mladić koga Izabel želi ponovo da spoji sa svojom sestričinom. Tu je i otresita kućepaziteljka Grejs, koja ume da udeli iznenađujuće razumne i korisne savete, i slepi četvoronožni putnik koji posećuje Izabelino dvorište u potrazi sa skloništem i ostacima hrane, kog je Izabel prozvala Brat Lisac. 

Zaključak: Na prvi pogled ne deluje dinamično, ali se svaki od ovih romana vrlo brzo pročita. A.M. Smit je imao meru i tačno procenio koliko je dovoljno da zadrži pažnju čitaoca, vešto odmerivši idealnu količinu zagonetki i filozofije, i sve lepo upakovao u šarmantno edinburško okruženje. 

Коментари