Sajam knjiga 2018.


Uh, ništa mi nije gore nego kad moram na Sajam knjiga s ograničenim budžetom. I umesto da prištedim nešto svake godine, pa da dam sebi oduška (videti Knjigofiliju), ja kupim 5-10 knjiga i onda se grizem što nisam kupila još neke i moram da čekam sledeći Sajam. Ove godine sam imala manji budžet nego 2017, što ne znači da ništa nisam kupila. Odabrala sam da odem u ponedeljak, 2. dan Sajma i to pre podne, kad je tradicionalno najmanja gužva i zaista je bilo vrlo prijatno, nisam morala da se probijam kroz masu i gurkam oko štandova izlagača s ostalim posetiocima. Čini mi se da ove godine ne gostuje niko od pisaca koje moram da vidim, tako da mi je to olakšalo situaciju (još uvek se sećam gužve oko Aleksandra Mekol Smita pre dve godine). Sad vidim da sam kao reporter potpuno zakazala jer, izuzev nekoliko snimaka hale, ove godine nisam uslikala niti jedan štand s knjigama. 

I ove godine sam zaobišla Lagunu i Vulkan i gledala one izdavače čije mi knjižare nisu baš u blizini i koji mi nisu dostupni tokom cele godine kao ovi najveći. Na primer, znam da ću se teško dotegliti do Otvorene knjige na Banovom brdu, tako da kod njih kupujem na sajmu. Beli put prodaje poslednje zalihe Roalda Dala, a Makondo ima sjajnu ediciju Liga izuzetnih džentlmena - divne knjige u tvrdom povezu, s ilustracijama i čini mi se da ih zasad ima 4 (''Doktor Džekil i g. Hajd'', ''Nevidljivi čovek'', ''20.000 milja pod morem'' i ''Rudnici cara Solomona''). Lom ima standardno lepe popuste, tako da sam i kod njih uzela nekoliko knjiga (ponovo sam zaboravila Dablince). Evrobook je premijerno za Sajam izdao novu knjigu o Hariju Poteru - ''Hari Poter i putovanje kroz istoriju magije'', još jedno lepo opremljeno izdanje za kolekcionare i zagrižene ljubitelje simpatičnog čarobnjaka. Što se tiče popusta, moj utisak je da su bili veći prošle godine, mada su ove npr. snižene cene klasika, pa imate Crnu lalu, Blago srebrnog jezera i još neke po 300 din i to je sjajna prilika da kompletirate svoju kolekciju. Kontrast ima lepa izdanja Hemingveja (novo izdanje romana Starac i more) i Orvela, a nova knjiga izdavača Arete, ''Skrivena lica'' Salvadora Dalija već obećava da će biti veliki hit. Booka meni, recimo, nije zanimljiva (štand Makart), kao ni Urban reads (to je za mlađu publiku), tako da tamo nisam svraćala, a nekako sam zaobišla i Službeni glasnik i Arhipelag. Žao mi je što nisam malo kopala po polovnim knjigama u hali 4, ali za to treba odvojiti dosta vremena. The Bookshop u hali 4 ima mnogo lepih izdanja stranih klasika na engleskom (kao i popularne fikcije) i zaista mi dođe da pokupujem pola njihovog asortimana, ali ovog puta ne uzeh ništa jer još uvek nisam pročitala njihovu Ilijadu&Odiseju koju sam kupila prošle godine. Ne smem zaboraviti ni Gospodara prstenova u izdanju Publik praktikuma koje obiluje impresivnim ilustracijama. 

Što se tiče cena na Sajmu, citiraću drugaricu: ''nisam pala u nesvest od popusta'', ali uvek ima nešto da se izbunari. Ja uvek nešto nađem i odem srećna kući. Dok se ne setim da sam nešto propustila :-D I evo, sad dok vam pišem ovo, verujte da mi se opet ide. Neću vas više gnjaviti danas, evo vam slike ispod da vidite šta sam kupila


Коментари

  1. Draga Aleksandra, gde si našla ovo izdanje Šerloka Holmsa i koliko je koštalo? Bila sam već na sajmu, ali sam ovo propustila pa bih da naknadno nabavim.. Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam ovo izdanje vidjala u Vulkanu.

      Избриши
    2. Draga Anđela, ovo izdanje ima na štandu Makondo i Beli put (oni sarađuju i štandovi su im jedan uz drugi, pored njih se nalazi Urban Reads i to je u Hali 1). Najpovoljnije je uzeti direktno od izdavača, nego da ideš u Delfi/Vulkan.

      Избриши
  2. Hvala na odgovoru. P.S. Odličan ti je blog, pratim stalno ali moram priznati da mi nedostaju tvoji snimci na youtube-u :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Mnogo volim tvoje sajamske izveštaje i proteklih godina su mi bili pravi vodič, nekako steknem predstavu o očekivanjima i "stanju na terenu".:) Ove godine sam konačno i ja bila, posle sedam godina odsustva i, šta da kažem, euforična kao dete u prodavnici igračaka! Pisaću više o tome i svom "ulovu" u oktobarskoj "Svaštari", da ne dužim ovde, a bilo je zanimljivih utisaka. Isto sam išla u ponedeljak i provela ceo dan, s tim što sam većinu vremena bila zauzeta oko "Odisejinog" seminara (povod dolaska), tako da mi je za obilazak bilo na raspolaganju oko sat ipo-dva i dosta toga sam "pretrčala. Srećom, pa sam unapred spremila spisak i onda nisam mnogo tumarala, a uspela sam da kupim gotovo sve planirano.
    Tvoje knjige su divne, super izbor, baš sve ono što voliš: "Hari Poter" kolekcija nastavlja da se bogati!:) Jesu li ovo "Priče iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić? Izdanja "Otvorene knjige" su prelepa, kao i "Šerlok".:) Svaki naslov je odličan.

    ОдговориИзбриши
  4. Prelepa šetnja i još lepša kupovina😃!
    Čini mi se da si uzela Lomovo izdanje "Dr Džekil i mister Hajd", koje već dugo planiram da kupim.
    Ja ću, nažalost, propustiti ovaj Sajam, zato mi je tvoj post prava poslastica.Videla sam da si na fejsu objavila da si još jednom bila, tako da se nadam novom izveštaju, onako da malo"hvatam zazubice "što bi rekli naši stari. Pozz

    ОдговориИзбриши

Постави коментар