Ukleta kuća

Ukleta kuća i druge priče - Čarls Dikens

Zima je za ''zimske'' pisce, klasike i Harija Potera, što se mene tiče. Dikensa i Ruse, recimo, ubrajam u zimske pisce i u tom periodu se najradije bavim njima. 

Ova zbirka u izdanju Otvorene knjige donosi nam 11 priča protkanih (blagim) horor elementima. Ako se sećate, nedavno sam pisala o Legendi o Uspavanoj dolini, koja je deo iste edicije (Horor Klasik), ali mi se Dikens ipak više dopada od Irvinga. Obojica su živela i stvarala približno u isto vreme, doduše, na suprotnim stranama Atlantika, a same ove zbirke zbilja deluju srodno, kao da su brat i sestra - slični, a opet različiti. Kod ovih zbirčica je vrlo zgodno to što ih možete poneti sa sobom i čitati kada ugrabite vremena - tako sam ja ovu Ukletu kuću pročitala dok sam bila u čekaonici kod lekara prošle nedelje. 

Prva u nizu priča zove se Čudna stolica, i umešno je odabrana da nas podstakne da nastavimo s čitanjem. Govori nam o priprostom trgovačkom putniku, Tomu Smartu, koji svraća u jednu finu gostionicu koju vodi jedna udovica, i privučen udobnošću i lagodnim životom, kakvim zamišlja život budućeg supruga te dame, rešava da okuša sreću. Međutim, ona već ima jednog udvarača na licu mesta, pa će Tom morati da smisli kako da izađe s njim nakraj. U kratkoj priči Advokat i duh Dikens opet uspeva da nas zabavi, dok je, na primer, Detetov san o zvezdi jedna vrlo dirljiva i tužna priča. Očekivano, nisu mi se sve podjednako dopale, ali je svaka na svoj način zanimljiva. Dikensa su na pisanje pojedinih priča podstakli stvarni događaji u životu, poput železničke nesreće koja ga je zadesila dok je putovao vozom sa svojom ljubavnicom i njenom majkom (priča Skretničar), dok druge sadrže elemente folklora (Vilenjaci koji su ukrali crkvenjaka), kao što smo mogli čitati i kod Irvinga.

Dikens je, između ostalog, uređivao časopis Household Words (kasnije All Year Round), preko kog je pubici plasirao deo svog stvaralaštva, sve do svoje smrti. Ova knjiga me je podsetila na to koliko je on sjajan pisac i moraću što pre da uzmem neki njegov roman i uživam u utvrđivanju gradiva. 

Коментари

  1. Potpuno se slažem za "zimske pisce" i knjige, a edicija u kojoj su ova zbirka i Hotornova, o kojoj si nedavno pisala, posebno me interesuje. Dikensa obožavam, uvek mi prija i već sam uzela roman "Martin Čazlvit" da njime završim čitalačku godinu.:)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар