Propustiti Božić


Računovođa Luter Krank je jedne zime došao na radikalnu ideju - da ne slavi Božić - a na svoju stranu privoleo je i suprugu Noru. Razlog tome je što njihova kći jedinica, Bler, po prvi put u svom dvadesetogodišnjem životu neće biti kod kuće u vreme praznika, već će se baviti dobrotvornim radom u Južnoj Americi. Drugi, takođe bitan razlog je taj što je Luter izračunao da svake godine troše hiljade dolara na stvari poput neželjenih poklona, tona hrane koju niko neće pojesti i preskupih čestitki. Odlučili su da tog decembra ne kupuju jelku, poklone i ostale prateće drangulije, kao i da ne prave tradicionalnu božićnu zabavu, već da ušteđeni novac potroše na krstarenje Karibima udvoje, a usput i skinu koji suvišni kilogram. Međutim, sprovođenje nauma u delo neće ići tako glatko jer njihovi susedi, saradnici, dobavljači ne gledaju svoja posla već su zapanjeni idejom Krankovih i zapitkivanjima nikad kraja. Jedni im zavide na hrabrosti, a drugi ih ogovaraju.  

Grišam je romanom Propustiti Božić prilično odstupio od svog uobičajenog žanra, ali mi se ovaj izlet veoma dopao. Razonodile su me situacije s kojima su Luter i Nora morali da se suoče u sprovođenju svoje odluke i navijala sam za njih u sukobima s nasrtljivim prodavcima, zavidljivim kolegama i dokonim susedima. Ja bih svakako odabrala drugačiji kraj, ali je Grišam sve izveo pomirljivo, što i jeste u duhu Božića. Vrlo, vrlo simpatična knjižica, a ovo je pravo doba godine da je probate. 

📖

Kako bi bilo lepo izbeći Božić, počeo je da razmišlja. Pucneš prstima i eto ga drugi januar. Nema jelke, nema kupovine, nema nevažnih poklona, nema davanja napojnica, nema nereda i uvijanja poklona, nema saobraćaja i gužvi, nema voćnih torti, nema alkoholnog pića i šunki koji nikome nisu potrebni, nema pesama Rudolf i Sneško, nema proslave u kancelariji, nema suludog trošenja novca.

Коментари

  1. Lep post! Predlog za snimanje videa: Knjige koje preporucujem za zimske dane :D

    ОдговориИзбриши
  2. Videla sam odavno ovaj naslov, ali sam mislila da je (zbog pisca) neki kliše-triler. Definitivno zvuči zanimljivo! Pogledaću imaju li ga u biblioteci kad se vratim kući, baš sam u fazonu "božićnih tema", čita mi se npr. "Božić Herkula Poaroa".:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, Grišam je poznat po svojim ''advokatskim'' trilerima, a ova knjiga se zaista razlikuje i baš je nekako opuštajuća za praznike. Božić Herkula Poaroa ću morati i ja ponovo :-)

      Избриши

Постави коментар