Friends like us


Na prvi pogled, ovo će vam izgledati kao knjiga koja govori o dvema prijateljicama koje dele stan, podržavaju jedna drugu u svemu i doživljavaju brojne avanture, uživajući u životu. Međutim, ovo je roman o usamljenosti. Odnosno, to je ono što sam ja zaključila pročitavši i poslednju stranicu. 

Vila i Džejn su se upoznale u studentskim danima i postale sustanarke. Obe imaju slabo plaćene poslove i uobičajene probleme kao i većina mladih ljudi. Na samom početku saznajemo da njih dve više nisu u kontaktu, ne druže se, a onda nas Vila svojom pričom vraća u prošlost, kazujući nam šta se dogodilo.Usput se osvrće na razvod svojih roditelja, zategnut odnos sa bratom i nedefinisana osećanja prema starom drugu iz škole. 


Ne mislim da ćete nešto propustiti ako ne pročitate ovu knjigu. Laka je za čitanje, mada nije nešto što bih nazvalala tralala knjigom jer se dotiče važne teme. Mislim da glavna junakinja ne može biti srećna jer je sreća nešto što leži u nama samima, i drugi ljudi ne mogu bitno promeniti naš život ako mi sami ne poradimo na tome. Zbog toga Vila, čak i kada ima prijatelje i momka, oseća neku prazninu i traži od života više.

Kao i većina Vulkanovih izdanja na koja sam nailazila, i ovo ima ponegde nesrećno sročene rečenice, odnosno prevod koji mi bode oči. Doduše, ne često, tako da to mogu da prenebregnem. Svejedno, ne bih kupila ovu knjigu. 

                                                                            📖

Uzbuđenje je rođak straha.

***
Na fakultetu smo prijatelji i ja igrali igru koju smo zvali ''posebna porodica''. Bilo je to takmičenje, a ponekad i igra ispijanja pića, u kojoj smo, jedno po jedno, upoređivali prljave pojedinosti o svojim razorenim porodicama.

***
Džejn skida naočare, vrti ih oko prstiju, zatim ih namešta na vrh glave. Usporava da me sačeka i trougao se pretvara u kvadrat. Dok je gledam, na trenutak vidim ono što je različito kod nas. Ona blista i ima čistu kožu, kosa joj pada do ramena, oči su joj krupne i smeđe, ali naspram njenom besprekornom tenu, ja osećam kako je moj izbrazdan, čini mi se da sam naborana, ružna, puna mana.

Коментари

Постави коментар