Hronika najavljene smrti

Cronica de una muerte anunciada / Gabriel Garcia Marquez

Na dan kada će biti ubijen, Santjago Nasar je ustao u 5.30 izjutra da dočeka brod kojim dolazi biskup. Ovako počinje delo Gabrijela Garsije Markesa - neveliki obimom, ali izuzetno sadržajan roman čijim je naslovom već objašnjeno šta čitalac može očekivati. Pošto smo se upoznali sa Santjagom, pisac nam predstavlja i ostale članove male varoške zajednice na obali Karipskog mora, otkrivajući kako je došlo do ubistva - njegovog uzroka, pripreme, vinovnika i samog izvršenja. 

Utisci:  južnjački temperament, magijski realizam, lakoća s kojom nas Markes šeta kroz vreme, skačući iz jednnog vremenskog toka u drugi, razumevanje stanovišta svakog od stanovnika karipske zabiti gde je smeštena radnja. Nijednog trenutka nije dosadno. Bizarna činjenica da su svi stanovnici znali da će Santjago biti ubijen, sem same žrtve, razjašnjena je do tančina. Sama smrt opisana je na poslednjim stranicama i, iako sam je očekivala, potresla me je u izvesnoj meri. Ne volim klanje ni u stvarnom životu, niti u knjizi. 

O izdanju: Sezam Book, tvrd povez, latinica. Knjigu sam kupila na Sajmu 2016. za 300 rsd i nisam se pokajala (pritom ne mislim na činjenicu da sam uz knjigu dobila i čokoladu kao iznenađenje), svrstavam je rame uz rame, ili bolje, hrbat uz hrbat s Ljubavlju iz doba kolere. Preporuka.

Коментари