Kongo

Dočepah se najzad i trećeg romana Majkla Krajtona (zašto kod nas ima tako malo prevedenih njegovih knjiga?) Ovaj američki pisac kod nas (a i u svetu) je najpoznatiji kao autor Parka iz doba Jure. Kombinujući fikciju i naučne činjenice, stvorio je mnoga uzbudljiva dela i stekao poštovaoce širom sveta. 

U kišnim šumama Konga, grupa geologa je brutalno ubijena, a kamera koja im je predstavljala kontakt sa matičnom bazom je uspela da uhvati samo obrise tajanstvenog napadača. To stvorenje ne odgovara nijednoj dosad poznatoj vrsti, tako da su naučnici zbunjeni. Nedugo potom, na putovanje se sprema nova ekspedicija - dr Karin Ros, naučnica Tehnološke službe za Zemljine resurse žudi za dijamantima tipa IIb koji su od suštinskog značaja u tehnološkom razvoju poluprovodnika, koja u ekipu poziva i Pitera Eliota, izučavaoca primata. Eliot je život posvetio radu s Ejmi, ženkom gorile koja je uspela da savlada jezik znakova, i koja postaje važan član ekspedicije. Avion ih spušta u žarište Afrike, ratnu zonu kojom haraju ispaljeni meci i rakete, strele domorodaca i krvoločne zveri, suparnička naučna ekipa koja ih ometa i želi prva da stigne do dijamanata, a sve to u blizini vulkana koji je pred erupcijom. Zar to nije i previše uzbuđenja?

Utisci: Štivo koje se lako čita, koje, pored elemenata fikcije, sadrži i mnoge zanimljive podatke o nepreglednom afričkom kontinentu, kao i o primatima - prvenstveno razlikama između šimpanzi i gorila. Radnja je smeštena u 1979. godinu, koja se sada čini kao davna prošlost, ali je dovoljno dinamična i uspeva da zainteresuje čitaoca. Ja sam čak poverovala da je ta ekspedicija zaista postojala. U određenoj meri sadrži i predvidive momente. 

O izdanju: edicija Mega Hit izdavača Narodna knjiga, 343 stranice, broš.povez, ćirilica i prilično loša lektura (prevodilac je ujedno i lektor, kako stoji u knjizi), izvesna Danira Pare(? na jednom mestu piše Pare, a na drugom Parenta) je vrlo traljavo obavila posao. Iskreno, nisam začuđena, s obzirom na to da su mi odranije poznati neozbiljni radovi Narodne knjige. Iako ova izdavačka kuća više ne postoji, smatram da je važno izneti primedbe na izdanje, prevod, lekturu, povez ili štagod smatramo nazadovoljavajućim jer je to jedini način da se nešto promeni i obrati veća pažnja na to - da čitaoci dignu glas. 

Коментари

  1. Nisam čula za tu knjigu, hvala na ovom postu, moraću da je nabavim. Hvala ti puno na ažurnosti, tvoj blog mnogo utiče na izbore knjiga prilikom naručivanja na sajtovima(bar kod mene). Kada kupujem knjigu u radnji prošetam sama i nadjem nešto, ali kada kupujem online(kao sada za noć knjiga) tvoj blog me pripremi :)

    Pozdrav, Kristina ♥

    http://onlyforgirlsbykristina.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  2. Nema na čemu, draga Kristina, i hvala tebi na poverenju i divnom komentaru. ovo je starije izdanje, pa verovatno ima samo kod prodavaca polovnih knjiga ili, još bolje, potraži u biblioteci jer nije nešto što mora da se ima (a i lektura nije najbolja).

    ОдговориИзбриши

Постави коментар