Popis

Vareopptelling - Erlend Loe

Radnja ovog kratkog romana dešava se tokom jednog jedinog, ali nadasve neobičnog dana u Oslu. Bizarnog, čak. Nina Faber je pesnikinja u poznim godinama, koja nakon dugačke pauze, objavljuje novu zbirku pesama. Zbirka je nazvana Bosfor i inspirisana je Nininim boravkom u Istanbulu.

Decenije su prošle od perioda Ninine najveće popularnosti i otad se mnogo toga promenilo - svet je postao drugačiji, što znači i da je svet izdavaštva, marketinga i autorstva drugačiji i Nina nailazi na izvesne teškoće prilikom prilagođavanja modernom tempu života. Na dan izlaska zbirke Bosfor, pratimo Ninu kroz čitav niz događaja koji su izazvani zbog navodnog popisa u knjižari gde treba da se održi promocija knjige, kao i zbog jedne nesrećno sročene kritike u novinama. 

Skandinavski jednostavan, dominira upotreba prezenta, ogoljenih rečenica, pa opet zanimljiv - ne volim frazu ''čita se u jednom dahu'', ali, kada bih spadala u ljude koji je upotrebljavaju, ovde bih je navela :D Ovo je drugi Luov roman koji sam čitala i dopao mi se više od njegovog Doplera.

O izdanju: 134 strane, broširan povez, izdavačka kuća: Geopoetika. Mislim da sam našla novu knjigu koju ću ubuduće poklanjati svojim prijateljima knjigoljupcima jer je osvežavajuća, laka za čitanje, a  ni na samo izdanje nemam zamerki pošto je Geopoetika ozbiljan izdavač koji vodi računa o svojim knjigama. 

📖

Susret čitaoca i teksta je divan kada uspe, ali je bolan i traumatičan kada krene naopako. Strašno je kada je tekst podvrgnut nasumičnim idejama, i kada se loše protumači dovoljno puta da celokupan utisak postane negativan. Kritičar je osim toga često jedno mušičavo bure baruta. Prvih godina je obično mekan, a onda se navikne na svoj položaj i omili mu se sićušna moć koju poseduje, a da bi stekao ugled, mora biti iskren, ili makar delovati tako. Ali tu iskrenost neretko i sam kritičar meša s potrebom da se pokaže. Izgovori li nešto tihim glasom, niko ga neće primetiti, opravdane tvrdnje uzmiču pred jakim stavovoima, čovek se usredsređuje na detalje, tekst nestaje i postaje nevažan, važno je samo kritičarevo čitanje teksta.  

Коментари

Постави коментар